Bled, Szlovénia gyöngyszeme

Friss levegő, káprázatos panoráma és rengeteg látnivaló várja a Bledbe érkező utazókat!
A Bledi-tó és a vár
Credit: B.B. Wijdieks (Flickr) - CC 2.0

Bledet méltán nevezik Szlovénia gyöngyszemének, hiszen minden évben turisták ezreit kápráztatja el a Szlovén Alpok eme csodálatos természeti és kultúrális látnivalókban gazdag pontja. Bled és maga a Bledi-tó, a kirándulni vágyók mekkája. Bled leggyorsabban a Budapest, Tornyiszentmiklós, Maribor, Ljubljana, Kranj útvonalon vagy a Budapest, Rábafüzes, Klagenfurt, Karavanka-alagút, Jesenice útvonalon keresztül közelíthető meg. A Budapest - Bled távolság ezen az úton kb. 543 kilométer, de Szlovénia fővárosa, Ljubljana is mindössze 54 kilométerre fekszik innen. Bled és környéke, a Triglav Nemzeti Parkkal együtt az Alpok napos oldalának, azaz Szlovéniának egyik nemzetközileg is legismertebb tájegysége.
Bled látkép naplementében, Bled utazás, Szlovénia
Amikor Bledbe érkezik az ember és először sétál a Bledi-tó partján, szinte úgy érzi, hogy egy romantikus középkori mesébe csöppent. A csodás Beldi-tó a Bled szigettel a közepén, a tópart sziklaormán magasodó Bled vára, a közeli gyönyörű Vintgar szurdokvölgy, valamint a fenséges alpesi panoráma minden idetévedő utazót rabul ejt.

A tó látképét északról az osztrák-szlovén határhegység, a Karavankák keretezi, a szlovénül Stol, németül Hochstuhl (2237 m) nevű csúcsával. Rengeteg képeslap örökíti meg Bledet és sok képeslap bizony nagyon is jól visszaadja, hogy milyen félelmetesen gyönyörű is Szlovénia és egyben Európa eme szeglete.

20+ látnivaló Bledben
 • + 13
  fotó
 • Az 504 méterrel a tengerszint felett fekvő város nemhiába lett tehát a Monarchia egyik népszerű fürdőhelye, a tájképi szépségeken túl jelesek Bled gyógyforrásai is, melyekről Janez Vajkard Valvasor (Johann Weichard von Valvasor) szlovén földrajztudós már 1689-ben írt, de igazán ismertségét Arnold Rikli svájci orvosnak köszönheti, aki bledi gyógyulását követően több mint fél évszázadig (1854-1916) praktizált itt, és akinek köszönhetően nem csapolták le a tó vizét, hogy aztán termőföldeket hozzanak létre területén. Az orvos emlékműve a neogót templom előtt áll.

  Mozi mód

  Bled egyedülálló mikroklímájával nemcsak a gyógyulni és pihennivágyók paradicsoma, hanem természeti adottságának, a környező alpesi hegyvonulatoknak, domboknak, szurdokvölgyeknek, folyóknak és tavaknak köszönhetően az aktív kikapcsolódást kereső utazóknak is tökéletes és felejthetetlen úticél. Bled környékén számos kempinghely és több közkedvelt szálloda és apartmanház is várja az idelátogató és visszatérő vendégeket. Aki egyszer Bledbe téved, abban örökre nyomot hagy sajátos szépségével "Szlovénia zöld szíve" és legkedveltebb turistaközpontja.

  Bled, Szlovénia zöld szíve - csodálatos panoráma

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába