Bled utazás - Hasznos tudnivalók

Hasznos információk és gyakori kérdések bledi utazásokkal kapcsolatban
Kedves látogató! A bledi utazásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, és hasznos információkat gyüjtöttük ösze neked ezen az oldalon. Bledi utazással, szállásfoglalással kapcsolatos további kérdésed, észrevételed esetén keresd segítőkész kolláginkat a kapcsolat menüpontban található elérhetőségeink egyikén!
 1. 1 Hol található Bled?
 2. 2 Hogyan jutok el Bledbe?
 3. 3 Beutazási szabályok Szlovéniába
 4. 4 Kell vízum a bledi utazáshoz?
 5. 5 Iható a víz Szlovéniában?
 6. 6 Jó a magyar konektorba való mobiltöltő Szlovéniában?
 7. 7 Fontos telefonszámok
 8. 8 Üzletek nyitvatartása Szlovéniában
 9. 9 Ünnepnapok Szlovéniában
 10. 10 Magyar képviselet Szlovéniában
 11. 11 Autóval Szlovéniában
 12. 12 Utak, útviszonyok és alagutak Szlovéniában
 13. 13 Borravaló Szlovéniában
 14. 14 Közbiztonság Szlovéniában
 15. 15 Autóbérlés, gépkocsikölcsönzés Szlovéniában
 16. 16 Illemhelyek
 17. 17 Hogyan beszélnek Szlovéniában?
 18. 18 Mi a fizetőeszköz Szlovéniában?
 19. 19 Öltözködés Szlovéniában
 20. 20 Mennyi költőpénzt vigyek?
 21. 21 Mi az utasbiztosítás? Mit takar a baleset-, betegség- és poggyászbiztostás?
 22. 22 Mi az a stornó biztosítás, vagy útlemondás biztosítás?
 23. 23 Mi az a foglalási díj
 24. 24 Lehet fürödni a Bladi-tóban?
 25. 25 Hol tudunk vásárolni Bledben?
 26. 26 Tankolás Bledben
 27. 27 Buszos utazás Bledbe
 28. 28 Szabad bőröndöt vinni a buszra?
 29. 29 Hány napra utazzunk Bledbe?
 30. 30 Mit érdemes megnézni Bledben?
 31. 31 Tényleg van bobpálya Bledben?
 32. 32 Milyenek a szállások Szlovéniában?
 33. 33 Mit csináljunk Bledben?
 34. 34 Hol kapok sört vagy bort Bledben?
 35. 35 Meleg pár utazhat Szlovéniába?
1.

Hol található Bled?

Bled a szlovén Júliai-Alpok hegyvonulatai által körülölelt medencében, Ljubljanától, a szlovén fővárostól 50 kilométerre északnyugatra található. Ljubljanától az E61-es útvonalon közelíthető meg leggyorsabban.

2.

Hogyan jutok el Bledbe?

Nyaraló programokat (szálloda, apartman foglalást) igénylő utasaink egyénileg autóval oldhatják meg az utazást. Bled leggyorsabban a Budapest, Rábafüzes, Klagenfurt, Karavanka-alagút, Jesenice útvonalon vagy a Tornyiszentmiklós, Maribor, Ljubljana, Kranj útvonalon keresztül közelíthető meg. Szlovén körútjainkon, városlátogató és kiránduló programjainkon autóbusszokkal utaznak utasaink.

3.

Beutazási szabályok Szlovéniába

Magyar állampolgár érvényes kártya formátumú személyazonositó igazolvánnyal vagy az új tipusú bordó útlevéllel léphet be a Szlovén Köztársaság területére. Mindkét esetben a lejárati dátum visszautazástól számított 6 hónapig érvényes kell legyen. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén a tartózkodás nem haladhatja meg a 30 napot. Szlovénia a schengeni térséghez tartozó állam.

4.

Kell vízum a bledi utazáshoz?

Szlovéniába magyar állampolgárnak 90 napot nem meghaladó tartozkodás esetén nem kell vízum.

5.

Iható a víz Szlovéniában?

A csapvíz egész Szlovénia területén, így Bledben is biztonsággal fogyasztható. A víztisztaság minősége kiváló, azonban aki a palackozott vizekhez szokott, az Szlovéniában is megtalálja a számára alkalmas ásványvizet.

6.

Jó a magyar konektorba való mobiltöltő Szlovéniában?

A szlovén lakossági elektromos hálozat 220 V, 50 Hz-en működik. A konektorok szabvány konektorok, nem kell átalakító, megygyeznek a Magyarországon használtakkal.

7.

Fontos telefonszámok

Rendőrség: 113, Tűzoltók: 112, Mentők 112, AMZS (Szlovén Autó-Motoros Szövetség) 1987

8.

Üzletek nyitvatartása Szlovéniában

Szlovéniában, így Bledben is az üzletek általános nyitvatartási rendje a legtöbb esetben az alábbiak szerint alakul: Hétfőtől - Péntekig: 08:00-tól 19:00-ig, Szombaton: 08:00-13:00-ig vannak nyitva. Az üdülőhelyeken a legtöbb üzlet vasárnap is nyitva van. A Posta hétfőtől - péntekig 08:00-18:00 között, szombaton 12:00-ig található nyitva. A Bankok hétköznap reggel 08:00-tól délután 16:00 / 17:00-ig tartanak nyitva.

9.

Ünnepnapok Szlovéniában

Január 1 és 2 is Újév / Február 8. Preseren napja, a Szlovén kultúra napja / húsvétvasárnap / húsvéthétfő / Április 27., a felkelés napja / Május 1 és 2 is a munka ünnepe / Június 25. nemzeti emléknap / Augusztus15. Nagyboldogasszony ünnep / Október 31. a reformáció napja / November 1. Mindenszentek napja / Karácsony / December 26. a Függetlenség napja

10.

Magyar képviselet Szlovéniában

A Magyar Köztársaság szlovéniai nagykövetsége Ljubljanában található: 1210 Ljubljana-Sentvid, ulica Konrada Babnika 5. / Telefon 00-386--1-512-1882 / E-mail: huemblju@siol.net / Web: www.hu-embassy.si /

11.

Autóval Szlovéniában

Szlovéniában autóval az úttest jobb oldalán kell haladni. A megengedett legnagyobb sebesség lakott területen belül 50 km/h, azon kívűl 90 km/h, autóuton 100 kilóméter/óra, autópályán pedig 130 km/óra. A rendőrség szigorúan bánik a gyorshajtókkal és az ittas vezetőkkel (a megengedett határérték 0,5 százalékos alkoholszint). Ha vezetés közben kihangosító, vagy fejhallgató nélkül telefonálunk komoly bírságra számíthatunk. A biztonsági öv használata mind az első, mind a hátsó üléseken utazóknak kötelező! 12 év alatti gyerme csak hátul ülhet! A fényszóróknak mindig (nappal is, lakott területen belül is) bekapcsolva kell lenniük. Tolatásnál a figyelmeztető villógót kapcsoljuk be! Előzésnél a manőver végéig hagyjuk kint az irányjelzőt! Fentieket igyekezzünk betartani, ha nem szeretnénk bírságot fizetni!

12.

Utak, útviszonyok és alagutak Szlovéniában

Az ország útjainak színvonala az újonan épített modern, színvonalas autópályáktól az alig karbantartott hegyvidéki utakig terjed. általánosságban elmondható, hogy jó minőségű aszfaltutakkal találkozhatunk. Az autópályák, valamint a Szlovéniát és Ausztriát összekötő Karavanka alagút is díjköteles. A Szlovén Autószövetség (telefonszáma: 1987, weboldaluk: www.amzsi.si) 24 órás autómentés mellett, praktikus tanácsokkal is segíti a Szlovéniában autóval közlekedőket.

13.

Borravaló Szlovéniában

Ha meg voltunk elégedve az adott szolgáltatással, kiszolgálással, akkor hagyhatunk 5-10%-nyi borravalót az éttermekben. Általában a borravaló adása Szlovéniában nem elterjedt szokás, bár természetesen nem utasítják vissza.

14.

Közbiztonság Szlovéniában

Az európai átlaghoz képest Szlovénia jó közbiztonsággal büszkélkedhet - ennek ellenére az utazóknak, látogatóknak be kell tartani az alapvető elővigyázatossági szabályokat értékeik biztonsága érdekében. Bűncselekmény esetén a rendőrséget a 113-as hívószámon érhetjük el.

15.

Autóbérlés, gépkocsikölcsönzés Szlovéniában

A nemzetközi és helyi gépkocsikölcsönző cégek képviseletei megtalhatóak minden nagyobb városban, és jelentős üdülőhelyen illetve a Ljubljana repülőtéren is. Egyes cégek egyirányba szóló kölcsönzési lehetőséget is biztosítanak. A személygépjármű kölcsönzésének feltétele a betöltött 21. életév, valamint az érvényes jogosítvány. A nagyobb cégeknél, mint például Avis, Budget, Hertz, Europcar - interneten keresztül is foglalhatunk autót.

16.

Illemhelyek

Nyilvános illemhelyeket többnyire a vasúti és buszpályaudvarokon és benzinkutakon találunk, ahol általában némi pénzt kérnek a mosdóhasználatért. Kávézók és bárok mellékhelyiségeit is igénybevehetjük, de ebben az esetben tanácsos engedélyt kérni, vagy egy gyors italt rendelni. Általánosságban elmondható, hogy a turistákkal engedékenyek a vendéglátóhelyek e tekintetben.

17.

Hogyan beszélnek Szlovéniában?

A szlovén latin ábécét használó délszláv nyelv. A legtöbb fiatal nagyon jól beszél angolul, és emellett még olaszul vagy németül is kommunikálnak. Az idősebb korosztály a tengerpart mentén általában olaszul is beszél, az északkelti részen inkább németül beszélnek. A tengerpart mentén számos településnek szlovén és olasz neve is van (Piran, Pirano vagy például Koper, Capodistria)

18.

Mi a fizetőeszköz Szlovéniában?

2007 január elsején a szlovén tolárt felváltotta az Euró, így értelemszerűen Euróval tudunk fizetni.

19.

Öltözködés Szlovéniában

Nyáron könnyű vászonruházat, napszüveg ajánlott. Vigyünk naptejet is magunkkal. Akár egy bledi napozás alkalmával is könnyen leéghetünk a nyári hónapokban, főleg ha bőrtípusunk hajlamossá tesz minket erre. Nyáron annak ellenére, hogy napközben nagyon meleg is lehet, éjjelre lehül a levegő, így az esti sétákhoz már kellhet a melegítő és kiskabát is. A hegyvidéken nyáron napnyugta után sok esetben megszorul a nappal elpárolgott csapadék, ami kisebb esőfelhőket, viharfelhőket hozhat létre. Bledben és környékén éjjelente eshet és döröghet is, de ez ne szegje kevünket, mert reggel 9-10 óra környékén már tűz a nap. Téli időszakban utazók, vagy sielni vágyók gyapjúpulóvert, meleg kabátot, sapkát, kesztyűt, meleg lábbelit, vastag zoknit is vigyenek magukkal.

20.

Mennyi költőpénzt vigyek?

Attól függ! nyilván egy szervezett utazás esetén a várható belépők, fakultatív programok költségét feltüntetjük útjainknál. Ezen felül általában étkezésekre és ajándéktárgyakra költi a pénzét az utazók többsége, így pontos összeg meghatározásában nem tudunk ajánlást tenni, de az árszínvonal tekintetében tudunk némi fogódzkodót adni. Szlovéniában az árak a többi kelet-európai országhoz, így Magyarországhoz vagy Csehországhoz képest is magasabbak, a nyugat-európai átlaghoz képest viszont elfogadhatóak. Egy háromfogásos étkezés ára egy elegánsabb éttermben 40-50 Eurós tétel két személy részére itallal együtt, addig egy szerényebb helyen, vagy bűfé jellegű étkezdében a napi menü személyenként 6-12 Euró között mozog átlagosan. Az alkoholos italok ára viszonylag olcsó. Egy üveg helyi sör mondjuk egy sörözőben, vagy egy pohá bor 2-3 Eurós tétel, persze a helyi élelmiszerüzletekben, mint ahogy nálunk is, kaphatunk nagyon jó áron üditőt, söröket (pivo) és bort is. A mozijegyek koncertjegyek átlagára 5-10 Euró között mozognak. A tömegközlekedési jegyek ára kb. 1-2 eurós tétel. Taxi vagy minibusz esetén kilóméterenként körülbelül 1 Euróval számolhatunk.

21.

Mi az utasbiztosítás? Mit takar a baleset-, betegség- és poggyászbiztostás?

Az utasbiztosítás, általában baleset, betegség és pogyászbiztosítást (röviden BBP) takar, ami külföldön tartózkodásunk alatt bekövetkezett esetleges betegség vagy baleset, illetve pogyászkárunk esetén meghatározott díjtételek és díjszabások figyelembevételével, és a megfelelő jegyzőkönyv/ek, orvosi igazolás/ok, számlák birtokában megtéríti az esetleges kárunkat. Általában a csoportos utazásokhoz, illetve utazási irodán keresztül foglalt egyéni utazásokhoz az utasbiztosítás megkötése minimum ajánlott, de inkébb kötelező jellegű a késöbbi problémák elkerülésére tekintettel. Egyes utazások esetén utazási felételnek számít az érvényes utasbiztosítás felmutatása vagy igazolása az utazás megkezdése előtt. Az utasbiztosítás kalkulált, azaz csoportos fajtáját csak utazási irodáknál lehet kötni, és díja kedvezőbb, mint az egyénileg kötött biztosításé. Tartsuk észben, hogy egy-két napos utaknál az utasbiztosítás mértéke pár száz forintos tételt, több napos vagy egy hetes utazás esetén pár ezer forintos tételt jelent, viszont ha káresemény, baleset történik, akkor több tíz-, százezer forintos kár esetén is fizet a biztosító.

22.

Mi az a stornó biztosítás, vagy útlemondás biztosítás?

Sajnos egy utazás vagy nyaralás előtt adódhat olyan váratlan esemény, amely teljesen meghiúsítja az utazásunkat. Ilyen esetben élhetünk a sztornó biztosítás adta lehetőségekkel, melyet akkor is igénybe tudunk venni, ha a pihenésünket egy pár nap után meg kell szakítanunk. Az útlemondási biztosítást mindig akkor kell megkötnünk, amikor lefoglaljuk az adott utazási lehetőséget. Ha később élünk csak ezzel a lehetőséggel, akkor a biztosítás csak annak megkötését követő 10. nap után él. Ha nyaralás, utazás lefoglalásának és annak kezdetének dátuma között nem telik el 30 nap, akkor minden esetben az utazás foglalásakor kell megkötnünk a sztornó biztosítást. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit jelent az utazásképtelenség fogalma, amikor lehet élni a biztosítás adta lehetőségekkel. Ez lehet a biztosított megbetegedése, balesete, elhalálozása, lakásának kirablása illetve munkanélkülivé válása. Csak így válik az adott személy az utazásra képtelenné, természetesen a szükséges igazoló dokumentumok benyújtásának és az érvényes megkötött útlemondási biztosítás esetében. A sztornó biztosítás az utazási iroda részére befizetett út összegét téríti meg a biztosítottak számára. Így nem érhet kár senkit sem, ha megfelel az utazásképtelenség fogalma alatt felsorolt egyik kitételnek. A kártérítést az útlemondási biztosítás keretében a megfelelő igazolások benyújtását követő két héten belül kapjuk meg. Az útlemondási biztosítás a legtöbb biztosítónál az utazás teljes részvételi díjának (alapár + járulékos költségek: kötelező, választható és fakultatív felárak) 5%-át kitevő összegben van meghatározva. Általában más díjszabás van érvényben az olyan utazásokra, melyekhez kötöttünk utasbiztosítást is, ez általában a csoportos szervezett utazások esetében lehet igaz. Ilyen esetekben a biztosítási díj mértéke kisebb, melynek alapja az utazás Áfa-val terhelt összegének százalékában van megszabva. Mindenképpen érdemes kötnünk útlemondási biztosítást, hiszen ennek a mértéke elenyésző ahhoz képest, hogy egyébként mennyit fizettünk ki az egész utazásra.

23.

Mi az a foglalási díj

A foglalási vagy regisztrációs díj általában az utazási iroda foglalással kapcsolatos adminisztratív költségének mértékét jelenti és személyeneként értendő. Mértékét a magyar gyakorlatban általában 500 és 3000 Ft között szokták meghatározni. Egyes esetekben a részvételi díjba kerül beépítésre, így külön tételként nem szerepel. Útlemondás esetén a foglalási díj nem jár vissza az utasoknak.

24.

Lehet fürödni a Bladi-tóban?

Télen nem, mert befagy, de nyáron természetesen saját felelősségünkre szabad fürödni a Bledi tóban. Fizetős és szabad strandot is találunk a Bledi-tónál. A Bledi szigethez közelebb eső partszakaszon találunk viszonylag lassabban mélyülő strandot például a Velika Zaka strandot. Van azonban olyan hely is a parton, ahol kifejezetten tiltott a fürdőzés, ezt táblával jelzik is. A várhegy tövében található a várfürdő (Grajsko Kopališče)

25.

Hol tudunk vásárolni Bledben?

Bled központi részén a Trgovski Center Bled-ben több üzlet, étterem, presszó és bár várja a turistákat, utazókat. Üdítőt, ásványvizet, sört, bort, élelmiszert találunk a helyi boltok mindegyikében. Szlovéniában is van Lidl, Aldi vagy a szlovén Mercator és Tus áruházak üzletei. Bledben a központban és a Bledi-tó szigethez közelebb eső részénél is találunk Mercator boltokat, melyeket talán a Spar üzletekhez tudnánk hasonlítani. Bled peremén, a Campinghez közel Lidl is található, ha Bledből kifelé haladunk a Ljubljanska Cesta - Lesce útvonalon az E61/A2 jelű autópálya irányába akkor biztosan megtaláljuk. Aldi üzletet ugyanezen az útvonalon haladva a Lidltől nem messze található. Bledből kifelé haladva letérve Lesce településre, egyenesen haladva Spar üzletete is találunk. Bled központjából ez kb maximum 10 perc kocsival.

26.

Tankolás Bledben

Szlovéniában a legtöbb esetben PETROL benzinkutakkal találkozhatunk. Bledben a Ljubjanska Cesta úton a központból kifelé haladva a Krim Hotel után nem sokkal egymással szemben két Petrol töltőállomás is található. Ugyanezen az útvonalon az autópálya előtt Lesce magasságában a MC Donalds mellett OMV benzinkút is található.

27.

Buszos utazás Bledbe

Csoportos szervezett utazások keretében utazhatunk Szlovéniába. Kínálatunkban több olyan utazás is megtalálható, melyek uticélja között Bled is szerepel. Az autóbuszos kiskörutak, városlátogató vagy kirándulóprogramok is általában nyugati tipusú, modern autóbuszokkal történnek. A buszok többségén az üléstámla döthető, de mielőtt használjuk kérdezzük meg a mögöttünk ülőt, hogy nem zavarja-e. A buszok klimatizáltak. A legtöbb utazási iroda turistabuszain található wc, ami viszont környezetvédelmi és higiéniai okok miatt nem használható. A buszos utazások alkalmával - útvonal és uticél függően - 2-3 óránként egészségügyi megállókat tartanak az útvonal mentén található nagyobb benzinkútnál, pihenőhelyeknél. Menetközben biztonsági okokból csak ülve szabad utazni. Az új EU közlekedési törvény értelmében, ahol biztonsági öv van a buszon, ott a használata utazás közben végig kötelező, annak elmulasztása esetén a sérülések és büntetések felelőssége a mulasztót terhelik.

28.

Szabad bőröndöt vinni a buszra?

Egy-két napos utazásoknál, ha csak egy kézitáskával utazunk, akkor az méretétől függően felvihető az utastérbe. Ha már kisebb bőröndöt is viszünk, kézitáskánk, hátizsákunk mellé, akkor azt a buszvezetők segítségével az autóbusz csomagterébe helyezhetjük el. Hosszabb utazások, több napos körutak, nyaralóprogramok esetén a nagyobb bőröndök és utazótáskák mindig a busz csomagterébe kerülnek. Figyelem az utiokmányainkat (útlevél, személyi igazolvány), pénztárca stb. soha ne a csomagtérbe elhelyezett táskába vagy bőröndbe helyezzük el, mert például határ- vámellenőrzés esetén macerás lesz, ha a buszsoförnek a csomagteret ki kell pakolnia, mert valaki az útlevelét a böröndjében hagyta.

29.

Hány napra utazzunk Bledbe?

Mondhatnánk, hogy attól függ hogy mi a cél. Már egy egy-két napos kiránduló program Bledbe, vagy a Vintgar-szurdokvölgybe is biztosan maradandó élményekkel gazdagítja az ide utazókat. A hosszabb kirándulóprogramok, körutazások alkalmával talán kényelmesebb a tempó és több mindent van időnk megnézni. Bledben eltőltethetünk egy hosszú hétvégét is, így bőven jut időnk felfedezni Bled nevezetességeit, illetve a környék látnivalóit. Ha nyaralni megyünk a Bledi tóhoz, akkor mi minimum 4 nap 3 éjszakás programot ajánlunk, így a kiutazás és hazautazás napjait nem számolva két teljes napunk van pihenni, kirándulni. Ha kényelmesen szeretnénk felfedezni mondjuk Ljubljanát, Bledet és mondjuk Bohinjt vagy a Vogel csúcsot és még mondjuk a tengerpartra is szeretnénk ellátogatni Piranba vagy Portorozba akkor talán már a minimum 5-6 napos üdülést, szállásfoglalást célszerű választani.

30.

Mit érdemes megnézni Bledben?

Aki Bledbe látogat, annak a Top 5 látnivalót tudjuk elsőízben ajánlani: magát a Bledi-tavat, a várat, ahonnan fantasztikus a kilátás, ki kell próbálni a pletnázást a tavon, így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal és már meg is látogathajuk a Bledi szigetet és a szigeten lévő harang kongatásával kívánhatunk is valamit, végül de nem utolsó sorban kiránduljunk egyet a Vintgár-szurdokvölgyben. Ha desszertre vágyunk feltétlen kóstoljuk meg a híres bledi krémest.

31.

Tényleg van bobpálya Bledben?

Igen. Az újonnan nyitott Kalandpark (Pustolovski park Bled) a Straža hegy tetején, az erdőben található. Nagyszerű szórakozást nyújt, és feledhetetlen élményekkel gazdagítja a látogatókat, akár egyénileg, akár csoportban vagy családdal látogatunk ide. A hegy tetejéről indul a nyári bobpálya, mely egészen a tópartmenti sétányig halad lefelé. A szintkülönbség 131 méter, a pálya hossza 520 méter, legnagyobb sebessége 40 km/óra, egy menet kb. 8 euróba kerül.

32.

Milyenek a szállások Szlovéniában?

A függetlenség kivívását követően sok szállodát, szálláshelyet átalakítottak a magasabb igények kiszolgálásának érdekében. Sok szállodát wellnessközponttal és üzleti létesítményekkel bővítettek. A kisebb, családi vállalkozások keretében műkődő szálláshelyeknek is nagy a piaca. A hoteleket a Szlovén Turisztikai Hatóság sorolja kategóriákba: az egy- és kétcsillagosak igen egyszerűek, a háromcsillagosak a kényelem mellett több szolgáltatást is nyújtanak, míg a négy- és ötcsillagos szálláshelyeken a minden igényt kielégítő extra szolgáltatások is megtalálhatóak. A legfényűzőbb szállodákat a népszerű üdülőhelyeken találjuk: Portorozban vagy a Triglav Nemzeti Park terület szélén található Bledben. Meg kell jegyeznünk, hogy csúcsidőszakban (a tengerparton július - augusztus, a síparadicsomokban karácsonykor és szilveszterkor) az árak a szokásosnál magasabbak, a szállodák többsége azonban 3-4 napnál hosszabb foglalás esetén kedvezményesebb árat biztosít. A tengerparton, a Bled és Bohinj tavak vonzáskörzetében működő magánszállások árai általában kedvezőek és jó a kiszolgálás minősége is. Közös fürdőszobás szobákat és apartmanokat szintén találunk. Az úgynevezett falusi turizmus szállásai (turist kmetija) is igénybe vehetőek. A természet közelsége a háborítatlan környezetben fekvő farmokon, a nyugodt pihenés zálogai.

33.

Mit csináljunk Bledben?

Bledben a környék és a látnivalók felfedezése mellett számos sportolási, kikapcsolódási lehetőség vár a látogatókra. Görkorcsolyázhatunk, kerékpározhatunk, meglátogathatjuk valmelyik közeli barlangot, golfozhatunk a Bledi golfpályán vagy mini golfozhatunk is. Fürödhetünk a Bledi-tóban, napozhatunk, csónakázhatunk, pletnázhatunk is. Kipróbálhatjuk a helyi kalandparkot, bobzhatunk a nyári bobpályán, falat mászhatunk, ejtőernyőzhetünk is. Horgászhatunk, raftingolhatunk, kajakozhatunk, teniszezhetünk vagy strandröpladázhatunk, lovagolhatunk vagy hőlégballonról is megtekinthetjük a csodálatos alpesi tájat. Télen ródlizhatunk, szánkózhatunk, síelhetünk, sítúrázhatunk, hótalpas túrákon is részt vehetünk, snowboardozhatunk vagy akár a jégmászást is kipróbálhatjuk. Bled Wellnessközpontjaiban kényeztethetjük elfáradt porcikáinkat. Bled kaszinóiban pedig szerencsét próbálhatunk.

34.

Hol kapok sört vagy bort Bledben?

Sör (pivo) és bor (vino) is vásárolható a helyi élelmiszerboltokban. Mercator (Spar szerű) üzletek találhatóak Bled központjában, vagy Bled határába kiautózva Lesce irányában található Aldi és Lidl üzletekben is vásárolhatunk alkoholos italokat. A két legismertebb szlovén sör a Union és a Lasko (Laško Zlatorog).

35.

Meleg pár utazhat Szlovéniába?

Természetesen. Szlovénia élen jár a homoszexualitás elfogadásának tekintetében az egykori Jugoszlávia tagállamait illetően, de hozzátesszük hogy a homoszexuális párok érzelmeinek nyílt kimutatása nem megszokott. Az első szlovén Meleg-Büszkeség felvonulást, a Ljubljana Pride rendezvényt 2001-ben tartották, és azóta már hagyományszerűen megrendezik minden évben ezt az egy hetes programsorozatot.

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába