Bled időjárás

Szlovénia időjárása, Bled éghajlati viszonyai
A Bledi-sziget ködfelhőben

Szlovénia időjárása általában

Szlovénia területén a mérséket égövi időjárási viszonyok jellemzőek, de domborzati viszonyainak köszönhetően nagy eltéréseket találunk. Északnyugaton alpesi klíma uralkodik, mely nem túl meleg, kellemes nyarakat, hideg, hóban gazdag teleket eredményez. A szlovén tengerparton, a karsztvidéken és a primorska, azaz a tengerpart menti időjárást emlegetik, amit a mediterrán éghajlat jellemez. A nyár forró és napfényes, a tél enyhe. Az ország belső területein, a kontinetális éghajlat sajátosságaival találkozunk, mejet a meleg száraz nyarakat és a fagyos teleket jelentenek.

A Szlovén Riviérán a strandidő május végén kezdődik és egészen október elejéig tart. Télen a szárazföld felől a tengerpart irányában fújó északkeleti szél, a bóra jelentős lehülést eredményez. Az aktív sportokat, kerékpározást és túrázást kedvelők legjobb, ha májust, júniust, szeptembert vagy októbert választják szlovén utazásukhoz, mert ilyenkor viszonylag kellemes meleg időjárásra számíthatnak. Ilyenkor az elő- és utószezon előnyeit is élvezhetik a Szlovéniába látogatók: az árak általában alacsonyabbak, a turisztikai látnivalók környékén nincs tömeg, könnyebb szállást találni. Tavasszal a virágzó rétek, ősszel a lombhullató erdők narancsos színeit csodálhatják meg a turisták. Júliusban és augusztusban a tengerparti üdülőhelyek hőmérséklete meghaladja a 30°C fokot is. A nyári főszeonban az alpesi és a tengerparti nyaralóhelyek szállodáiba és apartmanjaiba szinte lehetetlen üres helyeket találni, így érdemes jó előre lefoglalni szálláshelyünket szlovéniai nyaralásunkhoz.

A téli, síszezonban novembertől márciusig a hegyekben nem ritka a -20°C fokos hideg sem, és a megfelelő hótakaró is a sílés szerelmesinek kedvez.

Bled időjárása

Bled éghajlatát az alpesi klíma jellemzi. Nyáron napközben kellemes meleg és sok napsütés jellemző, éjszaka azonban lehül a levegő. A Bledet keretező hegyeknek köszönhetően a nyári estéken sem ritka jelenség egy-egy zápor, zivatar és a reggeli harmatfelhő, mely 9-10 óra környékén eloszlik. Napközben fürdésre is alkalmas hőmérséklet uralkodik és a napsütés ellen sem árt naptejjel védekezni, a Bledi-tó strandjait is kipróbálhatják a látogatók. Esti sétákhoz, kiülős vacsorákhoz, italozáshoz már kelleni fog egy melegebb pulóver, vagy kiskabát. Ha a közeli fennsíkokra, hegyekbe vagy a szlovén karsztvidék barlangjaiba látogatunk ajánlott a melegítő és a meleg lábbeli (túracipő) viselése. A barlangokban általában állandó 4-10 °C közötti hőmérséklet jellemző. A sűrű erdős területeken, ahova nehezebben jut be a napfény szintén hűvősebb van pár fokkal, mint a nyítotabb területeken. A szurdokvölgyek hőmérséklete szintén a korlátozott napfény és a folyók, patakok vízpárájának köszönhetően hűvösebb, ami a nyáron kirándulóknak kifejezetten üdítő lehet, egy-egy melegebb nap után.

Bled aktuális hőmérsékleti adatai