A Bled-sziget és a templom

Bled legismertebb nevezetessége a Beldi tó közepén álló sziget és templom
A Bled-sziget és a templom
Credit: slovenia.info

Bled legismertebb szimbóluma a Beldi-tó nyugati oldalának közepén álló sziget (Blejski otok) és a Mária mennybemenetele templom. A sziget megközelítéséhez bérelhetünk csónakot, vagy a hagyományos bledi vizijárművel, a pletnával is átvitetthetjük magunkat. Aki fel akar jutni a sziget tetején álló kis templomhoz, annak pontosan 99 lépcsőfokot kell megtennie. Az ide látogató turisták nem ritkán belefuthatnak egy-egy esküvőbe is, hiszen a romantikus környezet csalogatja a házasságkötőket is. Hamár a szigeten járunk meg kell szólaltatni a legendás "kívánságot teljesítő harang"-ot is. 

A bledi-sziget (Bled Otok) a templomtoronnyalA Templom - Mária mennybemenetele templom
A Mária mennybemenetele templom hosszú és gazdag történelmével és legendákkal várja látogatóit. A dús növényzet mögött több érdekes épület is található a templom körül, mint például: a harangláb, a plébánia és a prépost háza, vagy a kis remeteség.

Első ízben a többistenhit jegyében a szigeten a szerelem pogány istennőjének szentélye állt. A keresztény hittérítés után 745-ben az emberek kénytelenek voltak Živa istennőt felcserélni a keresztény Mária személyével és áttérni a keresztény hitre. Az ószláv istentiszteleti szentélyből, Szűz Mária születésének szentelt templom lett, így az emberek az ekkor megépült kis Mária-kápolnában imádkozhattak.


Az eredetileg egyhajós gótikus templom 1465-ben épült, melynek különlegessége az 52 m magas, szabadon álló harangtorony. A templom a jelenlegi barokk formáját a XVII. század közepén kapta, a szigeten Szűz Mária-kápolnát is építettek, valamint elkészült a híres lépcsősor a 99 kőlépcsővel, melyhez az a ma is élő szokás kapcsolódik, hogyha a jegyespár a sziget templomában szeretné kimodani a boldogító igent, akkor a vőlegénynek mind a 99 lépcsőn fel kell vinnie a menyasszonyt. A gótikus templom idejéből freskótöredékek maradtak fenn Mária életének jeleneteivel: Joachim és Anna története az északi falon, valamint jelenet Mária látogatásairól és jelenetek felnőttkori életéből a déli oldalon láthatóak. A szakértők szerint a festmények 1470 körül készülhettek.

A bejáratnál kisebb lapidárium van, ahol a ljubljanai 'Hren kereszt' eredeti domborművét őrzik. A templomhajó padlózatában régészeti leletek bemutatása látható, Bitenc Tone építész és munkatársai ötvenes évekbeli elgondolása alapján.

 • + 6
  fotó
 • A sziget legendái:
  A szigethez sok legenda kapcsolódik. Egyiket a szlovének legnagyobb költője, France Prešeren is megjelenítette egyik mesteri művében. A legenda szerint a szigeten Živa ószláv szerelem istennő szentélye állt, amelyet Staroslav pap és lánya Bogomila őriztek. Amikor a szigetet felkereste a pogányok fejedelme Črtomir, Bogomilával szerelembe estek. Harcok törtek ki a keresztények és a pogányok között és mivel Bogomila féltette Črtomir életét, felvette a keresztény hitet és édesapjával az új templomnál maradt. Később Črtomir is felvette a keresztény hitet és misszionárius lett.


  Az első bled-szigeti harang a mondák szerint elsüllyedt a tóban. A bledi várban élt egy fiatal özvegyasszony, Poliksena, aki férje emlékére egy kis harangocskát öntetett, amit a sziget templomába szánt. Aznap, mikor a harangot a Bledi-szigetre szállították hatalmas vihar kerekedett, ami elsüllyesztette a csónakot a haranggal, és az azt szállító személyzettel együtt és még ma is hallani az elsüllyedt harang hangját a mélyből. Halála után a pápa egy új harangot küldött a templomba a bledi szigetre. A legenda úgy tartja, hogy aki háromszor megszólaltatja ezt a harangot, és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága. A kívánságot teljesítő harang 1534-ben készült, Franciscus Patavinus, padovai mester kéznyomát dícséri, és a templom főhajójában kapott helyet.

  A Bled-sziget és a templom Bled, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába