A Pokljukai szakadék

Elvarászlat természet a Radovna folyóvölgy felett
A Pokljukai szakadék

A Pokljuka szakadék 7 km távolságban található Bledtől, 1 km-re Krnica falutól és körülbelül 2 km-re Gorjétól. A szakadék Zatrinik irányából is megközelíthető. Tömegközlekeséssel és egyénileg is eljuthatunk a bejáratig. A Pokljuka szakadék, vagy másik nevén Pokljuka szoros2 km hosszan a Triglav Nemzeti Park területén húzódik. Legnagyobb mélysége 40 méter. Keletkezése a Polkjuka gleccserfolyónak köszönhető, mely a mészkősziklákba ilyen formán véste be egykori létezésének emlékét. Mára csak a Ribščica patak, a Radovna folyó mellékága emlékeztet a egykori gleccserfolyóra.
A szakadék legszebb központi részéhez kiépített turistaútvonalak vezetnek. A legfőbb és talán legkönnyebben járható útvonal a szakadék alján húzódik, míg egyes oldalágak a szakadék peremén,  egyes esetekben a sziklafal oldalán vezetnek.

A Pokljuka szurdok számos természeti látványosságal várja az ide kiránduló turistákat. Az egyik mellékszurdokban esős időben egy 22 magas vízesést csodálhatunk meg, a Pokljukai lyuk egy tágas sziklabarlang két bejárattal és három természet alkotta ablakkal. Találunk még itt egy 24 méter magas természetes hidat és egy kicsi kerek fennsíkot, melyet a helyiek csak kis kertnek (szlovén nevén vrtici) neveznek. A kis tisztás után egy kisebb hídon átsétálva a sziklafalhoz rögzített folyosókról gyönyörködhetünk tovább a természet szépségében. Az eredeti fahidak és fafolyosók az 1930-as években készülteka Gorje-i Turista Mozgalomnak köszönhetően, melyekt András herceg galériájának is neveznek. A mély szakadék egyetlen átjárója a partizánhágó nevet kapta. A Pokljuka szoros alsó részein a sziklafalakon változatos növényvilággal találkozhatunk: páfrányok, erdei- és hegyvidéki virágok találtak itt megfelelő otthonra. 
Akik a Pokljuka-szakadékhoz kirándulnak feltétlen húzzanak megfelelő lábbelit, mondjuk egy kényelmes, de masszív túracipőt vagy túrabakancsot.

A Pokljukai szakadék Pokljuka, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába