Babji zob barlang

Szlovénia egyik legősibb földalatti szépsége, a Babji zob
Babji zob barlang
Credit: Bogdan Kladnik

Babji zob szikla

A Babji zob szikla és maga a barlang Bledtől nagyjából 5 km távolságba a Jelovica fennsíkon található, így hamar elérhető például bledi szállásfoglalás esetén. A Babji zobhoz (Babjem zobu na Jelovici) több legenda is kapcsolódik. Az egyik törénet szerint a hegyet egy gonosz boszorkány varázsolta el, amikor a mélységbe zuhant. Hogy ne legyen annyira meredek egy csonkot varázsolt neki, a Babji zob sziklát. Egy másik monda szerint a Dovje közelében található aranytavat örző sárkány kihúzott foga a szikla.

A babji zob barlang 1008 méter tengerszint feletti magasságban 300 méter hosszan húzódik, és bejáratági egy erdei úton 350 méteres magasságkülönbséget kell megtennie a kiváncsi látogatóknak. Itt is felhívjuk a figyelmet a megfelelő lábbeli, túracipő és ruházat viselésére, hiszen a barlangban állandó 8˚C hőmérséklet uralkodik. A barlangot a Bledi Barlangkutató Egyesület felügyeli, tartja karban a barlanghoz vezető ösvényeket, utakat és a baralang belsejében kiépített világítást, valamint a barlang látogatása is csak az egyesület vezetőivel lehetséges.

A Bled közeli barlang görbe cseppköveiről, helektitjeiről és a világ más részein is ritkaságnak számító szkalenoédereiről, nagy kalcit kristályairól híres.
Júniusban, júliusban és augusztusban minden vasárnap 10 órakor vezetett barlangtúra indul a barlang bejárata elől. A csoportok az info pont-on veszik fel a kapcsolatot és ott jelentkeznek be a barlang megtekintésére. Szervezett látogatás előzetes egyeztetés és időpontfoglalás követően bármikor lehetséges május és október között.

Babji zob barlang Jelovica-fennsík, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába