Bled, Szent Márton templom

Bled, Szent Márton templom

A neogótikus Szent Márton tiszteletére emelt templomot, 1904-ben eredetileg Fridrich von Schmidt bécsi építész (A bécsi városháza tervezője) által tervezett épületét, érdekes freskók és márványdomborművek díszítik. A templom belsőépítészete már Josip Vancaš építőművész tervei alapján készültek, míg a szobrok többsége a Bledhez közeli Radovljicából származó restaurátor, Ivan Vurnik kezenyomát dícsérik, melyeket válogatott, elsőosztályú carrerai márvány felhasználásával készített.

Slavko Pengov, híres szlovén festőművész, 1932 és 1937 között csodás freskókkal díszítette ki a templomot. A bledi plébániatemplom templom előtt útjelzőt találunk, melyet Jože Plečnik, a legnagyobb szlovén építőművész tervezett a második világháború előtti években.

A templom régi fala a korábbi gótikus templom része volt, mely a 16. századból való, amikor a falu lakossága a megerősített templomban talált menedékre, a területet ostromló törökök elől. A templom helyén a korábbi legelső kápolnát több mint 1000 éve emelték. A templom előtti emlékmű, France Preserennek állít emléket, a Keresztelő Savicán című művében örökítette meg bled legendáit.

Bled, Szent Márton templom Bled, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába