Bled vára

Fedezd fel Bled hangulatos várát és gyönyörködj a páratlan bledi panorámában
Bled vára

Aki a Bledi tó partjára téved, annak elsőként általában a Bledi váron akad meg a tekintete, amikor először körülnéz. A tó partjáról, vagy egy közeli kilátóból a beldi vár olyan, mintha csak egy mesekönyv lapjait ütöttük volna fel. A valóban lélegzetelállító környezete és a megóvott várépültnek köszönhetően a bledi vár az idelátotogató utazók egyik elsőszámú turista célpontjának számít. A vár melleti parkolóból a külső várfalon át, az ódon gótikus boltíves várkapun és egy egykori felvonó híd helyén átívelő fahídon keresztül vezet az út.

A várépületet a víz fölött 100 méter magas, csaknem függőleges sziklás kiszögellésre épült, csodálatosan szép természeti környezetben. A kiválóan karban tartott várépület Bled város és a Bled-i tó panorámáján kívül más érdekességeket is kínál. Megtekinthetünk például egy középkori nyomdát és múzeumot is. (Blejski Grad: nyitva minden nap májustól szeptemberig 8 és 20 óra között, októbertől - áprilisig 8 - 17 óra között)

 • + 20
  fotó
 • A bledi vár múltja
  Az i.u. 1004-ben II. Henrik német császár a bledi földeket Albuin brixeni püspöknek adományozta. Ekkor még csak egy román stílusban épült torony állt falakkal körülvéve ezen a helyen. Az első várépület 1011-ben épült fel, de mivel a brixeni püspökök soha nem laktak a várban így fényűző lakosztályokat és termeket nem is találunk benne, a vár a védelemre volt berendezkedve. A késő középkorban több tornyot építettek és tökéletesítették a vár védelmi rendszerét. 

  A Bledi várra, csakúgy, mint sok más hasonló várépületre jellemző a kettős struktúra. A megerősített központi részben a földesurak laktak, míg a külső részen a várfallal és szerényebb épületekkel a szolgálók részére volt fenttartva. Az 1511 évi földrengés súlyos károkat okozott az épületekben. A várat felújították és ekkor nyerte el ma is látható formáját. A várépületben számos címerrel találkozhatunk a falakra festve vagy a köfalakba vésve. A várépületben szinte mindenhol a fehér falak és a piros-fehér mintás spalettás ablakok dominálnak.

  A várkápolna
  A felső várudvarban kapott helyett, az összes várépület közül talán a legérdekesebb, a gótikus várkápolna. A kápolna a 16. században épült és 17. század elején barokk stílusban felújították és falfestményekkel díszítették. A várkápolna oltára melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják. Az ábrázolásuk megtalálható a Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony) templomban is a Bledi-szigeten.

  A brixeni püspök egykori tulajdona 1919-ben került állami tulajdonba, és a királyság idején az uralkodócsalád kedvelt nyári rezidenciájának számított. 1951-től Tone Bitenc építészetmérnök vezetésével 10 éven át tartó felújítást végeztek. Az alsó udvarban a szolgák lakóépületeiben kapott helyet a várkastély középkori nyomdája, pontosan alatta pedig a vár borospincéje található. A felső udvarnál múzeumot alakítottak ki, amely Bled történelmét mutatja be.

  A bledi vár napjainkban
  A várkastély ma kiállítási terület. A várkápolna mellett elhelyezkedő bemutató helyiségek a vármúzeumnak (Grajski muzej) adnak otthont. Bled ősi történelmét mutatják be egészen az első ásatásoktól, régészeti leletekkel alátámasztva a kastély történelmi fejlődésének egyes szakaszait, arra a korra jellegzetes berendezésével a bronzkortól egészen a 19. századig. Korabeli fegyverek és ószláv ékszerek is megtekinthetőek. A bútorok eredetileg nem a bledi várból származnak, mégis jól és korhűen illusztrálják az egyes történelmi korszakokat.

  A várkastély udvara a melegebb nyári hónapokban számos kulturális rendezvénynek ad otthont. A legjelentősebb események közé sorolható a bledi vitéznapok, amikor korhű ruhákba, páncélba öltözve a középkori életet elevenítik fel a vár falai között.

  A Bled vár egy éttermnek is otthont ad, ahol a vendégek megkostolhatják a helyi, hagyományörző receptek alapján készülő ételeket is. Akár egy finom bledi krémes csábításának is engedhetünk.

  Bled vára Bled, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába