Bledi-tó

Fedezd fel Te is Közép-Európa egyik legszebb gleccsertavát
Bledi-tó - Bled, Szlovénia

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb természetes tava és legkeresetebb üdülőhelye, ami nem csoda, hiszen páratlan atmoszférájával mindenkit rabul ejt. A tó egy jégkorszaki gleccser maradványtó. A mai tó helyén egykor tektonikus medence volt, amelyet később a bohinji gleccser formált át. Ennek során akadályba ütközött - egy hatalmas sziklába, amelyet addig dörzsölt és csiszolt, ameddig csak az maradt belőle, amit ma Bledi szigetnek nevezünk. A jég elolvadt, a medencét elöntötte a víz és így keletkezett a 2120 m hosszú és 1300 m széles Bledi-tó. A tó legmélyebb pontja 30,6 m és a fenekére a búvárok is  szívesen lemerülnek. A Bled jelképének számító kicsinyke sziget 18 méterre magasodik ki a vizéből. A szigetre épült a híres szerencsehozó templom.

Bled régebben nagyvilági nyaralóhelynek számított, ebből ma már semmit nem észlelünk, bár híres Casinok és luxusvillák is találhatóak a környéken. Bled szállodáiban sok híresség  megfordult már. Népszerűsége  a 19. század közepe óta töretlen. A városközponttól 20 perc sétára a déli parton lévő, gyönyörű park övezte Vila Bled, amely a 20. század elején a jugoszláv királyi család nyári rezidenciájának készült és Tito marsall pihenőhelyként használta. Napjainkban a Vila Bled luxusszállodaként üzemel. Bled és környezetének szállodái, villái nem tolakodóak, szabadon érvényesülhet a bledi táj és híres látványosságainak szépsége.

 • + 10
  fotó
 • Bled töretlen népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy az alpesi környezet ellenére a tó kristálytiszta vizehűsítően meleg a nyári napokon. A tó északkeleti részén található termálforrások hatásának köszönhetően a víz nyáron eléri a kellemes 23°-24°C hőmérsékletet. A meleg forrásoknak köszönhetően itt májustól szeptemberig lehet fürödni. A termálforrások vizét a Grand Hotel Toplice, a Park szálloda és a Golf szálloda medencéiben élvezhetjük. Egy fizetős és két szabadstrand található a kis tó körül.

  A tavon a személyszállítást a sziget felé 12-20 fős helyi "gondolákkal", pletnákkal oldják meg. Ezekkel, a gyorsnak nem nevezhető, de annál hangulatosabb csónakokkal érhetjük el a szigetet.


  A 6 km hosszú tó körüli ösvény, lilletve sétány elég hosszú egy kellemes sétához vagy kerékpározáshoz, rollerezéshez, görkorcsolyázáshoz. A sétány felvezet a magaslatokon lévő kilátókhoz is – a Várhegyre és a környező hegyekre is találunk különböző turistaútvonalakat, ösvényeket, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Az ösvény mentén lévő padok egyikén meg is pihenhetünk és élvezhetjük a  kilátást a tóra, a szigetre és a távolban látható Karavankákra, egyben megcsodálhatjuk  a kacsák és hattyúk játékát a vízen. A csónakázás nagy népszerűségnek és hagyománynak örvend, hiszen Bled  nemzetközi evezős versenyek megrendezésével büszkélkedhet. Nyáron hűsölhetünk a vízben vagy lazíthatunk a várstrandon, amely minden évben turisták tömegét vonzza. Amikor télen alacsony a hőmérséklet, a tó vize is általában befagy.A Bledi-tó nyáron a fürdőzőké és a csónakázóké

  Fotó: Derbeth | CC 2.0

  Érdekes tudni, hogy 1858-ban a Jesenicei Vasmű tulajdonosa vásárolta meg a területet, aki le akarta csapoltatni a tó vizét, hogy a tómeder aljáról kitermelhesse azt a jó minőségű anyagot, melyet egy téglagyár használt volna fel. Végül termőfölddel fel akarták tölteni és búzával bevetni. Éppen három évvel a tervezett csapolás előtt indította el Arnold Rikli orvos a gyógyfürdőturizmust, kihasználva a termálforrások és a tiszta hegyi levegő mozgásszervekre illetve légutakra gyakorolt jótékony hatását, így szerencsére a csapolás gondolatát végül elvetették. Amikor 1870-ben  Ljubljana és Travisio között létrejött a vasúti összeköttetés, egyre több gyógyulni vágyó illetve fürdővendég érkezett Bledbe. Elsősorban a arisztokrácia és az iparmágnások képviselői, az előkelő Bled egy csapásra a felsőbb körök felkapott találkahelye lett. A modern turizmus kialakulása röviddel a második világháború után kezdődött.

  Bledi-tó Bled, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába