Bohinji-tó

A Bohinjko Jezero, azaz a Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb természetes tava
Bohinji-tó

A Bohinji-tó (szlovén nevén Bohinjsko jezeroSzlovénia legnagyobb természetes tava. A Bohinj gleccser vájta és az azonos nevű Bohinj völgyben fekszik a Triglav Nemzeti Park területén az ország északnyugati részében, háborítatlan alpesi környezetben, fenyvesek és vadvirágokkal dús legelők és hófödte hegycsúcsok ölelésében. A Triglav Nemzeti Park védettségét élvezve megőrizte igazi vadregényes jellegét. A Bledi tóval ellentétben itt a partközelben tilos mindenféle építkezés. Bohinj kitűnő kiindulópont mindenféle kiránduláshoz és túrázáshoz. 

A tó keleti partján található Ribčev Lazban található a Hotel Jezero és a Turistainformációs Iroda. A környéken több kalandsporttal foglalkozó, kerékpárt, kajakot és kenut bérbeadó helyet is találunk.
Fürdőzésre is van lehetőség, melyhez a legjobb strandokat a Bohinji-tó északkeleti csücskében találjuk.
A túrázókat számos turistaútvobal és tanösvény várja, illetve a tó partján egy kellemes 12 kilóméteres gyaloglást is bevállalhatunk.  Ribčev Lazban a fehérre meszelt középkori Keresztelő Szent János-templomot érdemes megnézni, melyet 15. és 16. századi freskók díszítenek. A templommal szemben lévő partról menetrendszerint közlekedő hajók szállítják a látogatókat a tó nyugati sarkában található Camp Zlatorogba, ami közigazgatásilag Ukanc üdülőközséghez tartozik. A déli parton húzódó autóúton 4,5 kilóméterre található Ukanč.

  • + 5
    fotó
  • Ukancból túraösvény vezet a Száva vízeséshez (Slap Savica), mely a Száva folyó egyik tápláló forrása, és mely kb. 80 méter magasból zudul alá a völgybe a Komma-sziklafal oldalából. Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Triglav-csúcs, mely szintén Ukanc felől érhető el. Ukanctól délre a Vogel két kabinos drótkötélpályáján juthatunk fel az 1537 méter magas Vogel kilátóhoz, ami szintén remek kiránduló- és kilátóhely, valamint télen a téli sportok szerelmeseinek egyik kitűnő választása.
    Szintén Ukancból indulva, akár a Savica vízesés érintésével a Triglav Nemzeti Park egyik legszebb, bár nem a legkönnyebb túraútvonalán is tehetünk egy kirándulást a csodás Hét-tó völgybe.

    Bohinji-tó Bohinj, Szlovénia a térképen

    5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába