Hét-tó völgye, Szlovénia

Hét-tó völgye, Júliai-Alpok, Szlovénia

A Hét-tó völgye (szlovénül Dolina Triglavskih jezer, vagy angolul Seven Lakes Valley) a Triglav Nemzeti Park területén, a Júliai-Alpok szlovén oldalán található a Bohinji-tótól illetve a Savica-vízesés környékéről induló túraútvonalon keresztül közelíthetjük meg a tavakat. Ha korán akarunk indulni akkor egy estét akár az Ukancban, a Savica vízeséshez vezető turistaösvény bejáratánál található Koča pri Savici vendégházban tölthetünk.

A völgyet a 2000 métert is elérő, illetve maghaladó csúcsokkal határolja a szlovén Alpok. A hét-tó völgy nagyrészt a lombhatár felett helyezkedik el, így többnyire fenyveseken, hegyi virágokkal tűzdelt magashegyi réteken és kopár mészkősziklákon keresztül vezet utunk a völgyben. A hegyi gőte, a havasi csóka, a hegyi kecske birodalmában járunk, így ne lepődjünk meg, ha utunk során összefutunk valamelyikükkel.

  • + 2
    fotó
  • A völgy, amely valójában nem hét, hanem tíz tavat rejt, geológiai túristaútnak is számít, és felső fele bőven a fák szintje fölé nyúlik. A tavak különböző magasságokban helyezkednek el, ahogy egyre feljebb haladunk, mindegyik kicsit más színű és eltérő formájú. A legalsó tó 1319 méter magasságban a Fekete-tó (szlovénül Črno jezero), mely után az Iker-tavak következnek (Dvojno jezero) a Triglavi Hét-tó völgye turistaházat találjuk a partján. Tovább haladva a Nagy-tó (Veliko jezero) a legmélyebb és legnagyobb. Később az algáknak köszönhetően Zöld-tó (Zeleno jezero), a gyakran kiszáradó Barna-tó (Rjavo jezero), végül az 1993 méter magasan lévő Címeres-tó (Jezero pod Vršacem) fogadja a látogatókat. A Barna-tó közelében találjuk Zasavska koča na Prehodavcih menedékházat.

    A Hét-tó völgyébe túrázni, talán nem a legkönyebb feladat - utána nem kell altató - a nap végére kellemesen elfáradunk. Ezt a túrát csak gyakorlott, nem szédülős túrázóknak ajánljuk a szintkülöbség és a terepviszonyok miatt. Sok helyen kitett útvonalon, csúszos sziklákon, létrákon, láncokba kapaszkodva (tisztára, mint a Rám-szakadék, csak kicsit nehezebb), a térdünket és derekunkat is igénybe véve érjük el a tavakat. Ha mind a hét tavat szeretnénk szemügyre venni, akkor inkább két napot szánjunk rá és töltsünk egy éjszakát valamelyik menedékfogadóban, vagy indljunk korán mert oda-vissza bő 30 km-es gyalogtúra vár ránk olykor lassan haladható terepviszonyokkal.

    Hét-tó völgye, Szlovénia Triglav, Szlovénia a térképen

    5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába