Jelovica-fennsík

A Bledtől délre található Jelovica természetvédelmi terület kitűnő helyszín túrázáshoz, kiránduláshoz.
Jelovica-fennsík

A Jelovica-fennsíkBledtől déli irányban körülbelül 6 km távolságban húzódó természetvédelmi terület.
A fennsík felszíne 900 és 1600 méter magasságban terül el. A szintén Bledhez közeli Pokljukához hasonló fennsík, de területe kisebb. Mivel kisebb és kevesebb a legelhető terület aránya is, így ezen a vidéken kevesebb legelésző állattal találkozhat az idelátogató turista. A Pokljukához hasonlóan itt is többnyire csak fenyvesekkel találkozhatunk, mert a bükkerdőket szinte teljesen kivágták, mivel a bükkfából készített faszén a vasérc olvasztáshoz elengedhetetlen volt.

 • + 1
  fotó

 • A Jelovica természetvédelmi terület
  A fennsík lejtőit borító fenyvesek ma számos veszélyeztett madárfajnak nyújt menedéket, ezért NATURA 2000 természetvédelmi státuszt kapott. Három természetmegörzési hegyvidéki láp területe a Blato na Jelovici, a Ledina na Jelovici és a Ratotivec, melyek területén olyan növény- és állatfajok élnek, melyek a hegyvidéki-lápi élet hírnökei (törpe bagoly, arany sas, vándorsólyom, fekete harkály, háromujjú fakopáncs, császármadár, siketfajd, nyírfajd, uráli bagoly, tőzegmoha félék, hangafélék stb)

  Jelovica-fennsík, SzlovéniaRatitovec Jelovica déli peremén található és legmagasabb pontja az 1678 méter magas Altemaver. Ratotivec kopár sziklái, törpefenyői és törpefái, füves területei a hangafélék családjába tartozó virágokkal a nyírfajd kedvelt otthonát biztosítják.

  Jelovica-fennsík Jelovica-fennsík, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába