Lipica

Lipicában 400 éves hagyománya van a lipicai lovak tenyésztésének
Lipica ló farm, Szlovénia

A Lipica Ló Farm Ljubljanától délnyugati irányban érhető el az A1-es útvonal közelében. Lipica nyugalmas, zöldellő legelői és fehérre meszelt istálói a híres, azonos névre keresztelt, lipicia lovak első számú otthona, mondhatni őshazája. A lipicai fehér lovakat a Habsburgok kezdték tenyészteni 1580-ban, akik kiváló képességekkel rendelkező hátas- és igáslovakat akartak a császári udvarban tudni.

A lipicai lovak ősei afrikából és Európából származnak. A Habsburgok Spanyolországból hozattak észak-afrikai eredetű berber lovakat, melyek a mórok által kerültek Európába. Ezeket a lovakat arab fajtákkal és a helybéli karsztvidéki pónilovakkal keresztezték, aminek eredménye a fenséges lipicai fajta lett.

 • + 7
  fotó
 • A lipicai lovak születésükkor fekete vagy barna színűek, és szőrük csak később 6 éves koruk körül fehéredik ki. A lipicai lovak magssága 1,55-,158 m, hátuk hosszú és erős, nyakuk izmos, lábaik kecsesen erősek. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően jól idomítható lovakról beszélük.

  Nyáron a Lipicába látogatók a Lipicai Ló Farmon díjlovagló bemutatókon csodálhatják meg a lovakat és lovasaikat. Bemutatókat általában áprilistól októberig, kedden, szerdán, pénteken és vasárnap 15:00-kor tartanak.
  Külön egyezetetés után akár lovaglóorákat is adnak. Szlovénia csatlakozását az Európai Únióba a 20 centes érmét díszítő lipicai ló örökíti meg.

  Mozi mód


  Lipica Lipica, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába