Mežakla fennsík

Rengetek természeti látnivaló Bled közelségében
Mežakla fennsík

A Mežakla fennsík a Triglav Nemzeti Park területén, Bledhez és a Vintgar szurdokhoz közel, a Radovna és a Sava Dolinka folyók közé ékelődve terül el nagyjából 1000 és 1300 méteres tengerszint feletti magasságban. Felszínét többségében fenyvesek és bükkerdők borítják. Turisztikailag még kevésbé fejlett, fejlesztett terület. A fennsík rétjein, legelőin szarvasmarhák legelnek, területén sok a tiszta vízforrás. A Mežakla fennsík kiemelkedő látnivalója a 15 méter magas, eróziós hatások következtében kialakult természetes híd.
Legismertebb kilátó a környéken a Škrbina, ahonnan csodálatos a kilátos a környező vidékre.

A Poljanski Baba legendája
A Mežaklához tartozó ma is élő legenda szerint, a különös formájú Baba nevű szikla egy keményszívű, mogorva nemesi származású asszonyról kapta nevét, aki nem mentett meg egy parasztembert a ráleselkedő haláltól, akit vadászat közben ért vadtámadás. A Baba szikláig meredek út vezet, amely csúcsa alatt már ékeken kel mászni, de ha valakinak van bátorsága felmászni rajtuk, akor fent gyönyörű kilátás a jutalma.

Partizánkorház
A második világháború idején a Mežakla fennsíkon hozták létre az első partizánkórházat Gorenjskón. Egyszerű kórház volt ez, más néven Mala bolnica, mely a háború alatt megsebesült partizánok menedékhelye volt. A korház jó elhelyezkedésének köszönhette, hogy a németek nem bukkantak a nyomára. 

Mežakla fennsík Bled, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába