Piran

Piran, a szlovén tengerpart leghangulatosabb városa
Piran (Pirano) Szlovénia

Piran a szlovén tengerpart ékessége egy hosszan a tengerbe nyúló kis félszigeten. A városka olaszos hangulattal, terrakotta tetős szűk sikátorokkal, a város fölé magasodó templomtoronnyal, tágas főtérrel, bájos tengerparti sétánnyal és halászkikötővel várja az idelátogatókat. A látvány egyszerűen festői. A város név a görög pyr (tűz) szóbol eredeztethető. Az antik kor tengerészeinek, gályáinak fényjelek mutatták az utat a félsziget körül és terelték őket a 10 kilométerre lévő Aegida (Koper) kikötőjébe. Piranban először az 5. százdban a hunok elől menekülő rómaik telepedtek meg, majd a Bizánci Birodalom része lett. Az 1283-tól 1797-ig, vagyis öt évszázadig tartó velencei uralom alatt csodás épületeket emeltek, és a város - olasz nevén Pirano - fontos tengeri, kereskedelmi csomópontnak számított. Velencét a Pirán környékén található lepárlókból látták el sóval. Portoroz és Seca környékén ma is találunk sólepárlókat. 1797-től 1918-ig a Habsburg és rövid francia uralom alatt a városkát mellőzték, így megmaradt a csodás középkori vársomag.

 • + 14
  fotó
 • Az óváros pasztelszínű velencei gótikus épületei mögül, a sziklák tetejéről a 17. századi, barokk Szent György-templom (Cerkev sv Jurji) emelkedik a magasba. Különálló harangtornya a velencei Szent Márk-székesegyház harangtornyára emlékeztet. Ha nyitva találjuk, feltétlen menjük fel a tetejére, mert isteni a kilátás a Triszti-öbölre és Piranra. 
  A piraniak legfőbb találkozóhelye a fehér márványal kikövezett , ovális Tartini-tér (Tartinijev trg), mely eredetileg a belső kikötő része volt, de 1864-ben betemették. A tér Guiseppe Tartini zenészről kaptanevét, bronzszobra tér közepén áll. Tartini a 7-es számú házban született, melynek első emeletén ma a Tartini emlékszoba található. A Tartini tér a halászkikötőben folytatódik, túloldalán a Prešernovo Nabrezje főútvonal fut, melynek két oldalán a turistákat váró éttermek sorakoznak. A tértől kissé nyugatra a Kidricevo nabrezje 4. szám alatt található az Akvárium, mely júniustól szeptemberig várja a látogatókat és az Adriai-tenger változatos növény- és állatvilágát mutatja be. A kikötőre tekint a Tengerészeti Múzeum, mely a piráni hajózás történetét tárja a látogatók elé.

  Mozi mód


  Piran tengerparti sétánya mentén több helyen is van olyan rész, ahol a sziklák között kapaszkodók segítségével megmártózhatunk a frissítő hullámokban. Kisgyerekekkel csak a sekélyebb részeken és csak felnőtt felügyelettel merészkedjünk a pirani tengerbe. Egy pár helyen találunk erre alkalmas mártózási lehetőséget, de a legtöbb helyen a sziklák, a hirtelen mélyülő part és az olykor erős hullámok miatt nem ajánlott.

  Piran Piran, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába