Pletna

Csónakázás a Bledi-tavon egy hagyományos bledi fahajóval
Bledi-tó, Pletnák a kikötőben

A Bledi-tavon többféle módon is közlekedhetünk, hogy átjussunk a szigetre, a leghagyományosabb módja azonban a pletnával történő közlekedés. A Pletna kifejezetten Szlovénia és Bled sajátos közlekedési eszköze, melyet helyi faalapanyagokból, helyi mesteremberek készítnek. A Pletna első történelmi említése 1590-re tehető. A Pletna egy körülbelül 12-20 fő szállítására alkalmas lapos fenekű fahajó, mejet vászonernyővel, -tetővel borítanak és a pletnár kezeli. 
A hajó orra hegyesen végződik, míg a tat részén küszöbbel van kiszélesítve, amely az utasoknak lehetővé teszi, hogy könnyedén belépjenek a pletnába. A csónakot egy különleges ún. stehrudder technikával kell evezeni, azaz állva és két evezőlapáttal.

A pletnárság nemzedékről nemzedékre öröklődik, így ez a családban marad  évszázadokig. A "pletnárok"  az  Egészség Parkban, a Park szálloda alatt, Mlino-ban és az Evező Központban várják a pletnázni vágyókat.

  • + 2
    fotó
  • A Pletna az egyik magyarázat szerint azért kapta ezt a nevet, mert a teteje régebben kötött anyagból készült, egy másik szerint a név a német "plateboot" szóból származik, ami lapos fenekű csónakot jelent.

    Feltétlen próbálja ki a pletnázást, aki Bledben jár, hiszen a mondás úgy tartja, hogy aki nem csónakázott a pletnával, az igazán nem látogatta meg Bledet.

    Pletna Bled, Szlovénia a térképen

    5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába