Pokljuka-fennsik

A zöld Pokljuka-fennsík a kirándulók kedvence Bled közvetlen közelében

Pokljuka egy erdős fennsík Szlovénia északnyugati részén, 1100-1300 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik. Ez a terület részben Bled és részben Bohinj községek közigazgatási fennhatósága alá tartozik. A fennsík változatos felszínét a pokljukai gleccser alakította ki. Kialakult a pokljukai láp, amely Európa legdélebbi magaslati lápjai közé tartozik. A fennsíkot rejtett szakadékok és kisebb völgyek szövik át.

A Pokljuka-fennsík 20 km hosszan és majd ugyanolyan szélesen húzódik a Triglav Nemzeti Park területén. Fenyőerdőkkel, magashegyi legelőkkel borított fennsík. A pokljukai erdőkön keresztül vezetnek a barnamedvék vonulási útvonalai. A Pokljuka fennsík egyik érdekessége az, hogy bizonyos legelőkön a nyári hónapokban mindig legel szarvasmarha, a helyi pásztoroknál pedig házi tejet, túrót és a sajtot vásárolhatunk. A Pokljukán jellemzően fából készült, zsindellyel fedett kunyhókkal találkozunk, melyek a környék pásztorcsaládjainak otthonai voltak, és ahol a tejből készült termékek készülnek. Feltétlen kóstoljuk meg a házi készítésű aludttejet és sajtot!

Mozi mód


A Pokljuka felszínét régebben rengeteg bükkerdő borította, de ezeket a 19. században szinte teljesen kivágták, mivel a bükkfából készítették a vasérc olvasztáshoz energiaforrásként szolgáló faszenet.

Pokljuka számos sportolási lehetőségnek biztosít helyszínt. Egyrészt kiváló kiindulópont a hegyek szerelmesinek a túrázáshoz, hegymászáshoz, másrészt a csekély közúti közlekedésnek is köszönhetően a kerékpárosok is kedvelik, akik csodálatos természeti környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek. Télen népszerű úticél a sífutók körében és biatlonversenyeket is rendeznek itt.

Pokljuka-fennsik Pokljuka, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába