Postojnai cseppkőbarlang

Látogatás Szlovénia leghosszab és Európa leglátogatottabb barlangrendszerében
Postojnai csepkőbarlang (Postojnska Jama)

Aki Szlovénia természeti csodái iránt érdeklődik, annak kihagyhatatlan, mondhatni kötelező ellátogatnia Európa leglátogatottabb barlangrendszeréhez, a Postojnai cseppkőbarlanghoz. Eddig 21 km száraz, vízfolyásos vagy állandóan víz alatt lévő járatot tártak fel benne, így eddig ez Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangja. A Postojna-barlang (Postojnska Jama)  a fővárostól, Ljubljanától 44 kilométerre délnyugatra találjuk Postojna község közelében. Bledből forgalomtól függően nagyjából 1 óra 20 perces autóúttal érhetjük el a Ljubljana felé vezető E61-es útvonalon. A barlang bejárata Postojna központjától 1,5 kilométerre érhető el.

Postojna barlang (Postojna Jama)

A Postojnai cseppkőbarlang Postojna és Triest között elterülő karsztvidék ékköve, megtekintése kb másfél órát vesz igénybe, a látogatók ez idő alatt nagyjábol 5 kilométer hosszú idegenforgalmi célból berendezett barlangrészt tekinthetnek meg. A barlang belsejében 3-3,5 km hosszú szakaszon kisvasút viszi a látogatókat a gyönyörűen kivilágított alagutakon és cseppkövekkel átszőtt barlangtermeken keresztül, a barlang legszebb részének 1,5 kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd, és a Koncertterem között gyalogosan tekinthetik meg a kiváncsi látogatók. A Koncertterem befogadóképessége 10 000 fő, és mint neve is mutatja, időnként koncertek helyszínéül szolgál kiváló akusztikájának köszönhetően, karácsonykor kóruskísérettel betlehemi ünnepséget tartanak. A bejárathoz közeli Barlangtani Állomáson egy kisfilmet tekinthetünk meg a karsztvilágról, valamint bemutatják a Postojna barlang állatvilágának jellegzetes képviselőit. Szinte hihetetlen, hogy egyes élőlények ilyen extrém körülmények között is képesek létezni. A koncertterem mellett található a megálló, ahonnan a barlangvasút szállítja vissza a látogatókat a kijárathoz.

 • + 2
  fotó
 • A postojnai cseppkőbarlang föld alatti karsztvilágában számos barlangi állat él - különleges bogár-, sáska-, pók-, rák-, és százlábúfajok. Legkülönlegesebb a barlangi vakgőte (emberhal) - latinul Proteus anguinus, mely Postojna címerállata. A barlangi vakgőte - ahogy neve is mutatja - vak és külső kopoltyúival lélegzik. Teste vékony, hengeres, lábai rövidek. Mellső lábán három, a hátsón két ujj található. Mivel sötétben él, szeme visszafejlődött, ezért nem lát. Külső kopoltyúja vörös színét kivéve fehér, ami nem csoda hiszen a vaksötétben a barlanglakó (troglobiont faj) kétéltűek legtöbbjének hasonlóan színtelen bőre van.

  Barlangi vakgőte - Postojna, SzlovéniaAkár 100 évig is elélhet, és csak Európa valódi karsztvizeiben (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Olaszország területén honos) található meg, ahol mikroszkopikus méretű élőlényekkel táplálkozik. Az egészben az a legérdekesebb, hogy a kétéltűek várható élettartama általában egyenes arányban áll a testtömegükkel. A 25-30 centiméteres barlangi vakgőte a maga legfeljebb húsz grammjával tehát természetellenesen hosszú életet ér el.

  Mozi mód

  Táplálék felvételét képes több évig is nélkülözni. A tudósok laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy a barlangi vakgőte 30-35 petét rak és azt is csak 12 évente, de természetes környezetben még senki nem tudta megfigyelni szaporodását. Az "emberhal" - mint ritka állatfaj - különösen védett.
  További érdekesség, hogy 1935-ben a Postojnai cseppkőbarlang igazgatósága 5 darab barlangi vakgőtét ajándékozott a magyarországi Baradla-barlangnak, mely az Aggteleki-karszt része. Az állatokat a barlang egyik vízmedencéjében helyezték el, további sorsuk ismeretlen.

  Mozi mód


  A Postojna-barlangban a tárlatvezetés időpontjai:
  Novembertől Márcus végéig:
  Hétfőtől Péntekig: 10, 12 és 14 órakor
  Szombaton és Vasárnap: 10,12, 14 és 16 órakor
  Májustól - Októberig 9 és 18 óra között óránként
  Belépő: 24 EUR/fő (2016-os adat)

  Postojnai cseppkőbarlang Postojna, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába