Predjama vára

Nemcsak Szlovénia, hanem a világ legnagyobb barlangvára is a Predjamai sziklavár
Predjamai vár, Szlovénia

A meseszerű Predjama vára a Postojnai -barlangtól 7 kilométerre északnyugatra, Predjama település közelében található. Egy közel 125 méter magas sziklafal nyilásában épült Predjama várát a 13. században kezdték építeni, de a jelenleg látható reneszánsz stílusjegyeket viselő épület nagyrészt a 16. században történt átalakítások eredménye. A sziklafalhoz épített vár hat szintes, ezzel a legnagyobb barlangvárnak számít a világon, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Egyes források a legnagyobb sziklavárként említik, de ez ebben a formában nem pontos. Különlegesssége és egyedisége, nem abban rejlik, hogy sziklára épült - hiszen a Bledi vár is egy sziklakiszöggelésen kapott helyet - haem abban hogy a sziklafal hasadékába, barlanygnyílásába építették. A Predjama vár első írásos említése 1274-ből maradt fenn, a 14. századtól a vár a Habsburg urlakodócsalád tulajdonába került, akik hűbérbirtokként a Luegger lovagi családnak adományozták. A Predjamai vár talán legismertebb lakója Erazem lovag, más néven Erasmus Lueger (vagy Luegger), Nikolaj Lueger, Trieszti kormányzó fia volt.  A legenda szerint harcba keveredett a Habsburgokkal, miután megölte a császár egyik tábornagyát, aki megsértette egy egykori barátja becsületét. A megtorlás elől Erasmus a Predjama várba menekült, de itt ismét sikerült magára vonnia III. Frigyes figyelmét, amikor Hunyadi Mátyással szövetkezve támadni kezdte a habsburg településeket és városokat, valamint rablótámadásokat indított a császár itt elhaladó kereskedelmi karavánjai ellen afféle helyi Robin Hoodként. A várat Erasmus egy évig sikeresen tartotta az ellene indított ostrommal szemben, amit az ostromlók nem is értettek. A lovag sikerének titka a vár mögött megbúvó barlangrendszerben keresendő, amin keresztül észrevétlenül ki-be járhattak élelemért, utánpótlásért... 

 • + 1
  fotó

 • A várhoz közeli parkolóból kellemes sétával juthatunk el a bejáratig. A vár termeit, szobáit korhű bútorokkal és használati tárgyakkal rendezték be és múzeumként funkcionál. A felső szintre vezető lépcsősort a tömör kőzetbe vájták, a vár mögött pedig az időszakosan látogatható barlang található.

  A bejárati szinten, a földszinten találjuk a várpincét és a fedett belső udvart a lóállásokkal. Az első emeleten található az alsó szalon, a lovag terem, az irattár, egy szoba, kamra és börtön. A második emeleten található a felső szalon, az ítélőszoba, mellette a kínzókamra, börtön, ebédlő és nyitott tűzhelyű konyha. A vár harmadik emeletén van a padlástér a kémlelőnyílásokkal és kiöntő résekkel, melyeknek a múltban elsősorban megfigyelő és védelmi szerepe volt. Innen zúdítottak az ellenségre kőhalmokat, illetve öntöttek a nyakukba forró vízet vagy gyantát. A harmadik szinten kapott helyet továbbá az a szerencsétlen illemhely, ahol a sziklaomlás maga alá temette Erasmus lovagot, valamint a kandalló terem, fejedelmi szoba (a várúr legkényelmesebb és legbiztonságosabb lakhelye), imahelyiség, várkápolna. Szintén a hármas szinten található a sekrestye, ahol a várkáplán lakott. Itt imádkozott, itt aludt és itt vetette papírra a predjamai vár krónikáját. A negyediken a vendégek, a várszemélyzet lakott illetve üzleti-kereskedelmi célú helyiségek találhatóak itt. Az ötödik emeleten további vedégszobák és az átkötőhíd található és a vár barlangrésze, ahonnan barlangjáratok vezetnek a napos, cseresznyéjéről is híres Vipava völgy felé. A barlangrendszer állandó hűvös klímája az élelmiszer tárolásban is nagy segítség volt. A sziklajáratokat évmilliókon át formálta az eltűnő majd felbukkanó Lokva folyó, mely ma is a vár alól folyik tovább a völgyben. A vár mögött húzódó barlangrendszer járatainak, termeinek egy része főszezonban látogatható, ám mivel a barlangok fekvése és kedvező mikroklímája miatt különleges denevér kolóniák is élnek itt, a téli hónapokban a barlangok nem látogathatók.

  A középkori várakban a mellékhelyiség általában a külső fal egy-egy kiszögellésében volt kialakítva, ahonnan az a lyukon át minden kifolyhatott, lepottyanhatott (A Bledi várban is megtekintehtő egy ilyen illemhely). Ezeken a helyeken a fal is vékonyabb volt, mint máshol, így sikerült III. Frigyes utasítására Gasper Ravbar trieszti fejedelmnek a várnak ezen részét egy áruló szolga közreműködésének köszönhetően, egy majd egy évig elhúzódó ostrom után a megfelelő pillanatban Erazem lovagra omlasztani. A lovagot a váron kívül, a mai parkolónál álló kápolna mellé temették, sírjára szerelme hársfát ültetett, mely a mai napig áll.

  1986-ban a Predjamai várban (szlovén nevén Predjamski grad) forgatták az Armour of God (Istenek fegyverzete) című film egyes jeleneteit, Jackie Chan főszereplésével. Forgatott itt néhány éve a Discovery Channel is megmagyarázhatatlan jelenségek után kutatva, sőt a Harry Potter és a Trónok harca című filmekhez is forgattak itt jeleneteket.

  A Predjamai barlangokba májustól szeptemberig 11, 13, 15 és 17 órakor indul vezetés külön belépődíj megfizetése ellenében, mely kb. 45 percig tart. Ez idő alatt egy kb. 700 méteres barlangrész járható be, ahol gyönyörű cseppköveket láthatunk. Barlanglátogatáshoz fontos a vízálló, csúszásmentes bakancs, vagy túracipő és egy esőkabát.

  Predjama vára Predjama, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába