Radovljica

Radovljica, a bájos reneszánsz városka Bled szomszédságában
Radovljica, Szlovénia
Credit: slovenia.info

Radovljica Bled központjától 6 kilométerre található a Sava Dolinka és a Sava Bohinjka folyók összekapcsolódásánál (ahonnan a folyó már mint Sava, azaz Száva folytatja útját), Bledből Ljubljana felé haladva a Lesce elágazásnál kell jobbra fordulni, majd Lescén keresztülhaladva már meg is érkeztünk ebbe a festői szépségű városkába, ahol úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő. A központba egyenesen a Gorenjska cesta útvonalon haladva jutunk be. Radovljica főtere,a Linhartov tér (Linhartov trg) körül reneszánsz polgári házak és kúriák sorakoznak, melyek arról tanúskodnak, hogy a múltban jólétben éltek az itteni emberek. A városközpont a 15.-16. századból származó polgári épületeivel az egyik legjobb állapotban fennmaradt városi struktúra Szlovéniában.
Szlovénia - Radovljica madártávlatbólRadovljica legismertebb nevezetessége, a Méhészeti Múzeum (Čebelarski muzej), mely a Linhartov tér 1. szám alatt található kúriában kapott helyet, és a méhészet és mézkészítés történetét és az őshonos méhfajokat mutatja be. A múzeumot 1959-ben nyitották meg a látogatók előtt. A gyűjtemény ékességét a kaptárfák jelentik, melyek a kaptárak bejáratát díszítették. Habár az egyedi díszítés célja az volt, hogy a méhészek megjelöljék saját kaptáraikat, a színesre festett kaptárbejáratok bizonyítottan segítik a méhek tájékozódását is. A gyűjteményben fellelhető legrégebbi kaptárfa 1758-ból származik. A múzeum érdekessége továbbá az üvegfalú, élő méhekkel bemutatott méhkaptár. A mézkészítés Szlovéniában évszázadok óta a mezőgazdaság szerves része. A legelterjedtebb méhfaj a krajnai méh (carniolan honey bee) vagy latin nevén Apis mellifera carnica, mely a háziméh egy alfaja. Őshazája Szlovénia, de elterjedt Magyarországon, Romániában, Dél-Ausztriában, Horvátországban, Bosznia és Hercegovinában, és Bulgáriában. A magyar méhállomány túlnyomó része krajnai fajtájú.

 • + 4
  fotó
 • Radovljica az azonos nevű tartomány közigazgatási központja is egyben. Híres étterme a Méhészeti Múzeum mellett található Gostilna Lectar (Linhartov trg 2, 4240 Radovljica ), ahol a hagyományos szlovén gasztronómia remekeit is megkostólhatják az idelátogatók. A 16. századi épületben 1822 óta működik fogadó. Kínálatukban megtalálható a sütőtökleveshez, a teljes kiörlésű lisztből készült gombóchoz és az almás réteshez hasonló helyi specialitások is. Az ízletes fogásokat a fagerendás mennyezetű, kandallóval fűtött, hangulatos helyiségben szolgálják fel. Nyári időszakban a kerthelyiségben is ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk. Az étterem igény esetén, összesen 6 helyiségében 220 vendéget tud egyszerre kiszolgálni. Kedd kivételével minden nap nyitva találjuk 12:00 órától este 22:00 óráig.
  A Mézeskalács Múzeumban (műhelyben) manapság is hagyományos módon készítik el a piros mézes szíveket.
  Városi Múzeumban, a Radovljicán született drámaíró és történész, Anton Tomaž Linhart, életét és munkásságát is megismerhetjük. Radovljica óvárosa bájos atmoszférájával, középkori hangulatával minden látogatóját elbűvöli.

  Radovljica Bled, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába