Skofja Loka

Skofja Loka, Szlovénia legrégebbi városa, az országba látogatók egyik kedvence

Szlovénia legszebb természeti látnivalóinak (Vintgar-szurdok, a Kozjak-vízesés, a Bohinji-tó, a Bledi-tó és a Triglav Nemzeti Park hegyei) felfedezése után érdemes útba ejteni az ország legrégebbi városát is, Skofja Lokat.
Skofja Loka a fővárostól, Ljubljanától 19 km-re észanyugatra haladva Bled irányában az A2-es útvonalon található népszerű turistakitérő. A középkori városka kacskaringós utcáival, sikátoraival, bájos történelmi tereivel és a város fölé mgasodó várral, a Selška Sora folyó fölött átívelő hídjaival és a környező hegyekkel felejthetetlen látványt és élményt nyújt az idelátogató utazóknak, turistáknak. Skofja Loka központja az ódon piactér, a Mestni trg (várso tér), melyet 16. és a 17. századból származó polgári házak és paloták szegélyeznek és ahol a gyönyörű Városháza (Rotovž) valamint a Homan-ház (Homanova hiša) áll. Mindkét épület a barokk és gótikus stílus ötvözete. Az épületek homlokzatát a 16. századból származó freskók díszítik. A hosszúkás főtér közepén egy Szűz Mária szobrot találunk. A hangulatos tér kávézóinak és éttermeinek teraszain az idelátogatók és a helyiek egy-egy csésze finom kávé és sütemény társaságában élvezik a hely romantikus hangulatát.

 • + 2
  fotó
 • A Mestni tértől nyugatra a hegytetőn található a Skofja Loka vár, mely napjainkban a Loka múzeumnak (Loski muzej) ad otthont. A múzeum néprajzi kiállítása a középkori falusiak életét mutatja be. A vár és a város történelme egészen a 10. századig nyúlik vissza, amikor Freising püspöke felépítette a püspökség irányítására alkalmas központi épületét a mai várépület helyén, amit a 14. században várfalal vettek körbe. A mai U alakú várépületet park veszi körül.
  Az ez 1511-es földrengés a település és a vár eredeti épületeinek legtöbbjét elpusztította, a ma is látható ódon épületek a 16. századi újjáépítés eredményeként születtek.

  Skofja Loka történelmi városrészének legtöbb épülete műemlék. A város egyik kiemelt látványossága a Sora folyó Kapucinus hídja, mely 600 évével Közép-Európa legrégebbi kőhídjának számít. A félkör alakú, faragott kövekből készült hidat Leopold püspök építtette a 14. század derekán és a sors iróniája, hogy mikor átlovagolt az akkor még korlát nélküli hídon, a megriadt lovával a vízbe zuhant és megfulladt. A 19. században a híd vaskorlátot kapott, így ma már veszélytelen az átkelés.
  Skofja Loka - kapucnis híd (Fotó: Bernd Thaller flickr - CC by 2.0)

  Fotó: Bernd Thaller | CC 2.0

  Szlovéniában a városka az 1721-ben íródott Skofja Loka Passióról ismert (škofjeloški pasijon), ami műfaját tekintve a legkorábbról fennmaradt szlovén nyelvű mű. Az 1990-es évektől immáron hagyományszerűen a darabot 4 színpadon, 20 színtéren, 600 színész és statiszta segítségével elevenítik fel.

  Június utolsó hétvégéje a "Vénusz utazás" (Venerina pot) nevű utcai kirakodóvásár időpontja, ahol a helyi fazekas-, csipkekészítő- és kosárfonómesterek mutatják be munkájuk remekeit. A kirakodóvásár elmaradhatatlan szereplői az utcai mutatványosok is, akik a látogatókat szórakoztatják.

  Skofja Loka Skofja Loka, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába