Triglav Nemzeti Park

Páratlan természeti szépségek Szlovénia egyetlen nemzeti parkjában
Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

Bled közelében található a Triglavi Nemzeti Park, amely Szlovénia egyik legszebb része és az ország területének 4 %-át teszi ki. A Júliai-Alpok Szlovéniára eső területének nagy része, Európa legidősebb parkjai közé sorolható. Különlegessége a változatos érintetlen természeti adottságainak, a gazdag növény -és állatvilágának köszönhető.

Igazi Alpesi paradicsom
A lakott területektől nem is olyan messze, a nemzeti park területén, teljesen más világba csöppen az idelátogató utazó. Változatos táj, fenséges csúcsokkal, csodálatos völgyekkel, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal, gyönyörű tavak - mint a  Bohinji-tó - elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld ösvények, sehol máshol a világon nem található növények, állatok; fennsíkok, ahol a zöld legelőkön a szarvasmarha szabadon legel, hagyományos parasztgazdaságok, melyek évszázados hagyományok alapján készítik termékeiket. A Szlovén Alpok csodáinak nincs vége. A magashegyi karszt itt találkozik a mediterrán égöv hatásaival így kialakítva az erre a tájra jellemző különleges flórát és faunát. Aki egyszer erre a területre téved és legalább két-három napot eltölt a környék felfedezésével, az garantáltan Szlovénia szerelmesévé válik.

Mozi mód


Nevének eredete
A Nemzeti Park Szlovénia legmagasabb hegycsúcsáról, a Triglavról kapta nevét, amely a park központjában található. A Triglav a szlovének nemzeti jelképe és számtalan történet és legenda forrása. Az egyik monda szerint, a csúcs névadója a háromfejű (troglav) szláv isten, aki a hegyen élt. Egy másik pedig azt állítja, hogy a hegy a nevét a jellegzetes formájáról kapta.


A Triglav Nemzeti Park (szlovén nevén Triglavski Narodni Park) területén számos sportolási lehetőségre nyílik lehetőség. Az egyetlen kikötés az, hogy a park területén folytatott tevékenységek, sportolás nem zavarhatja a természetes környezetet, nem szennyezheti és  nem rongálhatja a természetet, valamint nem veszélyeztetheti az egyének biztonságát. Akár túrázás, hegymászás, futás, kerékpározás, vitorlázó repülés, vízi sportok, horgászat, golf, valamint téli sport közül választhatnak a park területére tévedő turisták.
Ha szeretnél túrázni a Triglav területén, akkor válaszd a kijelölt túraútvonalakat. Bár az útvonalak biztonságosak, és több menedékház is van a nemzeti parkban, a nagyobb túrákra ajánlott vezetővel, illetve szervezett csoportos időpontban indulni.

Triglav Nemzeti Park Triglav, Szlovénia a térképen

5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába