Vintgar szurdok

Szlovénia legszebb szurdokvölgye, zúgókkal és vízesésekkel Bled szomszédságában
Bled, Vintgar-szurdok
Credit: bled.si

A Bledtől 4 km-re található szurdokvölgy, melyet a Radovna folyó vájt ki, és alakítja mai napig közvetlen Gorje szomszédságában található. Pontosabban Blejska Dobrava és Spodnje Gorje falvak között húzódik. 1891-ben fedezte fel Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer fotós-térképész. Eredeti vad formájában szinte teljesen járhatatlan volt, mivel sok helyen a meredek, csúszós sziklafalon lehetetlen lett vlna közlekedni, de mivel Bled turisztikailag folyamatosan fejlődött, a szurdokot redbetették, túraösvényt alakítottak ki és megnyitották a kiváncsi látógatók számára. Az évről-évre turisták ezreit vonzó szurdok Szlovénia egyik legkiemeltebb turistacélpontjának számít, és vitathatatlanul az ország legszebb szurdokvölgye. A bejárat Spondje Gorje felöli oldalon egy hosszúkás parkoló (ingyenes a parkolás) végén található kis ház mellett van. A ház alatt, illetve a szurdok másik végén is kulturált mosdókat találunk. 

Vitgar-szurdok, Szlovénia (Vintgar Gorge) Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok két szinte függőleges sziklafal, Hom és Boršt közé ékelődik be. A szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói varázsolják felejthetetlenné. A szurdokban folyó víznek hihetetlen árnyalataival találkozhatunk, zöldes, kékes, türkiz, olykor szinte teljesen áttetsző, egyszerűen káprázatos. Szinte tündérmesében érzi magát a látogató a Vintgár-szurdokbanA reggeli párafelhőbe és szűrt napfénybe burkolózó mohás sziklák látványától az az érzésünk támad, mintha egy tündérmesébe csöppentünk volna, és szinte halljuk a titokzatos erdei tündérek szitakötőszárnyainak finom zümmögését. Szépen kiépített tanösvény vezet a szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon át egészen a 15 méter magas Šum-vízeséshez, mely Szlovénia legmagasabb, folyón található vízesése. 

A Vintgar szurdok kétirányú, azaz mindíg számítanunk kell szembeforgalomra, ami a szűkebb helyeken előfordulhat, hogy pici torlódáshoz vezet. Egy irányba végigmenni legalább másfél órás program, oda-vissza körülbelül két és fél óra, mert visszafelé habár már nem ámulunk annyira, mint az odaúton, de biztos lesz olyan látnivaló, ami ismét felkelti érdeklődésünket, másrészt a szembeforgalom miatt lehet torlódás. 

 • + 20
  fotó
 • A Vintgar-szurdokban két különleges látványosságot is szemügyre vehetünk. A bohinji vasútvonal egyíves kőhídját, amely 1906-ban épült és 33,5 m magasban halad át a szurdok felett, valamint a gátat, ahonnan a víz a 'Vintgar pod Šumom' kisebb vízerőműhöz halad tovább.

  A Vintgár elnevezésre két magyarázat is előfordul, az egyik szerint a ’vintgár’ szó a német Weingarten (szőlőültetvények) elnevezésből ered – a közeli Podhum szőlősei miatt –, a másik magyarázat szerint a szurdok keresztmetszetének alakja a borospohár alakjára emlékeztet. Szlovénia hasonló szurdokai a Bledi Vintgár-ról kapták nevüket (Iški vintgar, Ribniški vintgar Srednja Bohinj-ban és a Bistriški vintgar Slovenska Bistrica-nál) .

  A különleges éghajlati és domborzati körülmények miatt, a Vintgár szurdokban számos olyan növényfaj található, amely különbözik a területre jellemző növényzettől. Első ízben Šafer Janez pap és amatőr botanikus, majd Godec Ivan tette közzé a vintgári növények listáját 1899-ben, a 'Dom in svet' című folyóíratban megjelent cikkében, ezt követően a 'Vintgar' és a 'Slika iz gorenjske Švice' című könyvekben.

  Vintgar szurdok, Bled szomszédságábanHa a Vintgár-szurdokba tervezünk kirándulni, akkor mindenképpen ajánlott kényelmes ruházattal, túracipővel és legalább egy félliteres vízzel, folyadékkal nekivágni. Száraz időben minden nehézség nélkül végig sétálhatunk a szurdokon, de nedves időben, hírtelen eső esetén a sziklák és a fapallók csúszóssá válhatnak, így a sima talpú cipőt nem ajánljuk. Ha a folyó csendesebb szakaszain a partjára sétálunk akkor tapasztalataink szerint vízhatlan cipő is indokolt lehet, mert a nedves kavicsok közt, vagy az eső esetén nedvesebb talajon a cipőnk könnyen beázhat. Saját tapasztalatunkból kiindulva mindeképpen kényelmes túracipőt, vagy túrabakancsot ajánlunk! A völgybe egyes helyeken nem nagyon jut be a napfény a sziklafalak és a növényzet miatt, és a víz is viszonylag hideg így nyáron is kellemesen hűvös uralkodik a vintgarban. Télen a szurdok nem látogatható, majd tavasszal az olvadás utáni helyreállítások után nyitja meg ismét kapuit.

  Mozi mód

   

  Vintgar szurdok Bled, Zgornje Gorje, Szlovénia a térképen

  5+ Szállás Bledben 10+ Utazás Szlovéniába